Hans Hes grote steunpilaar Start'78

Bron: plakboek van Hans Hes (1981)

STEENWIJK - In de Steenwijker atletiekvereniging Start'78 speelt Hans Hes al vele jaren een belangrijke rol. Als trainer en wedstrijdsekretaris is hij bij vrijwel alle wedstrijden, waar Start78 atleten aan de start komen aanwezig.
De 38-jarige Steenwijker voetbalde bij Rood Wit in Steenwijk, de vereniging die ook een afdeling atletiek had.
Voetbal werd het noodgedwongen, omdat zijn lievelingssport turnen in Steenwijk op een laag pitje stond.
In 1972 richtte Evert Roffel en Georg Postma bij de Sportclub Steenwijk een afdeling atletiek op. Hier sloot Hans Hes zich ook bij aan. Een jaar later sloot men zich aan bij de KNAU, zodat men ook aan wedstrijdsport kon denken. Door een gebrek een accommodatie en materiaal stagneerde de groei, wat resulteerde in de oprichting van een specifieke vereniging Start'78. Gelukkig ging dat in goede verstandhouding met sportclub Steenwijk.
In Wolvega was inmiddels al een afdeling atletiek opgericht, een soort dependance dus. De animator hier was en is Jan de Krijger.


Hans Hes, één van de animators van START'78

Hans Hes

Grote groei
Door een sterke propaganda tijdens festiviteiten in de omliggende gemeenten is de atletieksport in Steenwijk en Wolvega e.o. sterk gegroeid. Stratenlopen, trimlopen en scholierenwedstrijden trokken veel mensen, van wie men er nu ongeveer 275 als lid heeft kunnen begroeten, het grootste deel van hen is jeugdlid.

De opvang geeft nog wel eens wat problemen, omdat er in Steenwijk en Wolvega geen specifieke atletiekbanen zijn. Hans Hes heeft hierin samen met zijn medebestuurders veel tijd gestoken. In Steenwijk wordt getraind op het sportveld van de Rijksscholengemeenschap, in Wolvega op de drafbaan Lindenoord. De atletiekvoorzieningen zijn minimaal en meestal met eigen mensen en door allerlei aktiviteiten bekostigd.
Dit stuk geschiedenis uit de mond van Hans Hes is de aanleiding om op de training en de inzichten van, de in Zwolle werkzame timmerman, wat dieper in te gaan.

Hans Hes hierover: 'Als je trainingen verzorgt moet je naar cursussen gaan maar dan blijkt ineens dat de functie van wedstrijdsekretaris ook zijn tijd opslokt. De jeugdatletiekleiderscursus heb ik gevolgd. Heb daar ook zeker profijt van gehad.
Maar meer ervaring doe ik op tijdens het bezoek aan wedstrijden en centrale trainingen. Het contact dat je dan hebt met bondstrainers en clubtrainers is van wezenlijk belang. Daarmee verruim je je blik. Dan ook kun je de atleten verder helpen, want talent hebben wij wel in de vereniging. Ik denk daarbij aan Dennis Meriën, Rino Spin en Peter Ruitenberg. Tijdens de wedstrijden zie je bij de atleten de tekortkomingen, daar moet je tijdens de training op in spelen'.

In Steenwijk is dit jaar een begin gemaakt met een scholierenwedstrijd. 'Dan wordt duidelijk dat er op de scholen weinig aan atletiek gedaan wordt. Het houdt meestal op bij de teamsporten. Juist het bewegingspatroon van de schooljeugd heeft een goede scholing nodig, aldus oud-turner Hans Hes.'

· Wens
In deze regio is al een samenwerking opgang gekomen wat betreft het organiseren van wedstrijden, omdat de Zwolse kunststofbaan zo dichtbij is. Een wens van Hans Hes is om ook te komen tot een samenwerking op trainingstechnisch gebied. Het gezegde: 'Twee weten meer dan één, gaat ook hier op.
Ook kan een bepaalde accommodatie optimaler gebruikt worden. Hans Hes: 'Neem nu bijvoorbeeld Rino Spin, die ook op polsstokhoog aardig mee komt, maar in Steenwijk niet kan trainen omdat er geen accommodatie is. Dit zou dan eigenlijk gezamenlijk moeten kunnen in Zwolle. Ook Dennis Meriën, die als eerste jaars B-junior goed hoogspringt zou af en toe eens met wat hoogspringers van andere verenigingen moeten kunnen trainen'.
Als deze wens weer vervuld is, dan zal er wel weer wat anders aan de orde komen waar we ons op kunnen richten. Dat is echter ook nodig om steeds gemotiveerd te blijven aldus de op en top atletiekman Hans Hes.

Terug naar vorige pagina Terug naar bovenkant pagina