Introductie

De atletiekvereniging START' 78 werd opgericht op 1 januari 1978. Op deze datum telde de vereniging reeds 120 leden. De meesten kwamen over van de toen al 5 jaar bestaande atletiekafdeling van de Sportclub Steenwijk. De nieuwe vereniging groeide uit tot een vereniging voor de gehele regio met trainingsmogelijkheden in Steenwijk en Wolvega. De leden komen dan ook niet alleen uit Steenwijk en Wolvega, maar ook uit De Blesse, Noordwolde, Oldemarkt, Blokzijl, Giethoorn, Vledder, Havelte, enz.

De baantrainingen vonden in Steenwijk aanvankelijk plaats aan de Parallelweg, eerst op een grasveld, later op een 350 meter sintelbaan, en in Wolvega op de oude drafbaan Lindenoord, die toen gelegen was aan de Sportlaan.
Daarnaast maakten de loopgroepen naast de baan ook dankbaar gebruik van de fraaie en afwisselende omgeving, in de Steenwijker bossen of vanuit Wolvega langs de Linde.

Nog steeds zijn in het zomerseizoen de loopgroepen geregeld buiten de baan te vinden. De baantrainingen verhuisden, in Wolvega noodgedwongen, in Steenwijk vrijwillig.
In Wolvega verhuisde START '78 vanwege het verdwijnen van de oude drafbaan, in 1995 naar sportpark Molenwiek waar nieuwe trainingsfaciliteiten werden aangelegd.
In Steenwijk werd een lang gekoesterde wens vervuld. Op sportpark Nieuw Gagels kwam in 1998 een zeslaans kunststofbaan gereed, welke in het voorjaar van 1999 in gebruik werd genomen. De officiële opening van de baan en het inmiddels gereedgekomen nieuwe clubhuis vond plaats op 27 mei 2000, waarbij "Oerthebaan" als naam voor de atletiekaccommodatie werd onthuld.

Klik hier voor een vergroting Klik hier voor een vergroting
De Oerthebaan in vogelvlucht

START '78 benoemde in 2000 voor het eerst in haar historie iemand als erelid. Tijdens een ledenvergadering werd Arjen Guikema met deze titel verrast. 'Guikema is een belangrijke steen in de fundamenten van onze club en heeft zich op diverse terreinen ingezet. Van bestuuurslid tot trainer', aldus voorzitter Rob van der Wel. 'Van animator tot grote dragende kracht achter de realisatie van de huidige accommodatie.'
Naar aanleiding van 30 jaar atletiek in Steenwijk werd Evert Roffel in 2002 benoemd tot erelid. Hij was één van de mannen van het eerste uur en betrokken bij de oprichting van de club. Jarenlang is hij voorzitter en trainer geweest en fervent strijder voor een nieuwe atletiekbaan.
In 2005 werd Paul Kaastra benoemd tot erelid vanwege zijn vele verdiensten voor Start'78 als jurylid en secretaris en in het bijzonder als drijvende kracht bij de totstandkoming van de kunststofatletiekbaan en zijn bijdrage aan het ARBO beleid.
In 2006 volgden Hans Hes en Jan de Krijger. Zij waren naast Evert Roffel vanaf de oprichting van Start'78 intensief betrokken bij de vereniging. Beiden bekleedden diverse bestuurs- en commissiefuncties en waren actief als trainer en begeleider van atleten.
In 2013 werden een viertal ereleden benoemd vanwege hun jarenlange inzet voor Start "78: Ella de Jong, Hans Spitzen, Jan de Lange en Rob de Jong